Kosten

Kosten DNA-onderzoek

Het tarief voor DNA-onderzoek (postnatale genotypering, declaratie code 191120) is door het Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) voor 2015 vastgesteld op €807,03 per gen. De kosten voor DNA-onderzoek worden door academische centra gedeclareerd bij de Zorgverzekeraars. Omdat er voor bepaalde aandoeningen meerdere genen onderzocht worden, kunnen sommige declaraties dubbel of zelfs driedubbel worden ingediend. Onderzoek voor Familiaire Hypercholesterolemie mag driedubbel worden gedeclareerd.

Erfelijkheidsonderzoek of klinisch-genetische advisering is opgenomen in het basispakket van alle Zorgverzekeraars.

Personen voor wie DNA-onderzoek wordt uitgevoerd kunnen echter wel met kosten geconfronteerd ten gevolge van het eigen risico. Indien iemand een hoog eigen risico heeft, kan zelfs het volledige tarief voor DNA-onderzoek door de Zorgverzekeraar aan de verzekerde in rekening worden gebracht.

Indien er geen verzekeringsgegevens bekend zijn, stuurt het ziekenhuis een factuur naar de betrokkene persoonlijk.

Daarom is het van belang uw patiënt er van op de hoogte te brengen dat DNA-onderzoek kosten met zich mee kan brengen en dat uw patiënt instemt met deze procedure door het informed consent gedeelte in te vullen en te tekenen. Alleen na uitdrukkelijke toestemming van uw patiënt kan er familieonderzoek worden gestart. Het informed consent gedeelte is opgenomen in het aanvraagformulier.

Het aanvraagformulier/informed consent kunt u hier downloaden.