Kosten

Kosten DNA-onderzoek

De kosten voor DNA-onderzoek worden door academische centra gedeclareerd bij de Zorgverzekeraars. Vanaf mei 2016 analyseren wij niet meer per gen, maar worden alle aanvragen voor genetische analyse uitgevoerd met het Next Generation,Sequencing pakket voor Dyslipidemie dat uit 29 genen bestaat. Het Amsterdam UMC declareert voor het NGS DL panel, inclusief CNV analyse op deleties en duplicaties, bij de Zorgverzekeraar € 2553,15 (status januari 2022).

Erfelijkheidsonderzoek of klinisch-genetische advisering is opgenomen in het basispakket van alle Zorgverzekeraars.

Personen voor wie DNA-onderzoek wordt uitgevoerd kunnen echter wel met kosten geconfronteerd worden ten gevolge van het eigen risico. Indien iemand een hoog eigen risico heeft, kan zelfs het volledige tarief voor DNA-onderzoek door de Zorgverzekeraar aan de verzekerde in rekening worden gebracht. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt geen eigen risico in rekening gebracht.

Indien er geen verzekeringsgegevens bekend zijn, stuurt het ziekenhuis een factuur naar de betrokkene persoonlijk.

Daarom is het van belang uw patiënt er van op de hoogte te brengen dat DNA-onderzoek kosten met zich mee kan brengen en dat uw patiënt instemt met deze procedure door het informed consent gedeelte in te vullen en te tekenen. Alleen na uitdrukkelijke toestemming van uw patiënt kan er familieonderzoek worden gestart. Het informed consent gedeelte is opgenomen in het aanvraagformulier.

Het aanvraagformulier/informed consent kunt u hier downloaden.